Már harmadik hete voltam otthon betegállományban, és azt hiszem, soha életemben nem éreztem magam ennyire haszontalannak. Nem volt semmi komoly bajom, csak egy makacs, alattomos vírus, ami nem akart elmúlni, és folyamatosan olyan fáradtságot okozott, mintha minden egyes reggel egy zsák cementtel a hátamon keltem volna fel. Délelőttönként még volt erőm egy kicsit olvasni, vagy sorozatokat nézni, de délutánra már az is alig ment, hogy a kanapéról átköltözzek az ágyba, ami szó szerint tíz lépésre volt, mégis olyan táv volt, mintha egy maratont kellett volna lefutnom. Az ablakomból pont ráláttam a szomszéd ház tetejére, ahol egy család élt, és délutánonként mindig kivonultak a teraszra, nevettek, grilleztek, élvezték az életet, én meg ott feküdtem a takaró alatt, és azon gondolkodtam, hogy vajon valaha is visszatérek-e abba a világba, ahol az embereknek van kedvük és erejük ilyen apró örömökre.
Aztán eljött az a bizonyos csütörtök. Pontosan tudom, hogy csütörtök volt, mert a telefonom emlékeztetett, hogy a hétvége már közeleg, de nekem minden nap ugyanolyan volt, egy végtelen, szürke massza, ahol az idő elvesztette a jelentését. Aznap délután valami különös történt. A lázam már alig volt, de a gyengeség még mindig ott ült a csontjaimban, amikor véletlenül rákattintottam egy reklámra, ami az egyik híroldalon bukkant fel. Nem szoktam ilyenekre kattintani, általában irritálnak ezek a felugró ablakok, de aznap a fáradtságtól valahogy tompább volt az ítélőképességem, és az ujjam magától mozdult. A reklám egy színes, vidám felületre vitt, ahol mindenféle játékok villogtak, és azt gondoltam, hogy miért is ne, úgysem csinálok semmi mást, csak fekszem és unatkozom.
Beléptem az oldalra, és az első dolog, ami megfogott, az nem is maga a játék volt, hanem az a gondos figyelem, amit a grafikára fordítottak. Olyan szép volt az egész, hogy szinte élveztem nézegetni a fényeket és a szimbólumokat anélkül is, hogy játszottam volna. De aztán az unalom, vagy talán a betegség alatti magány, amit napok óta cipeltem magamban, arra késztetett, hogy regisztráljak. Nem tettem fel sok pénzt, csak egy apró összeget, amit ha elvesztek, akkor sem sírom vissza – olyan volt, mintha vettem volna egy jegyet egy mozira, csak éppen a kanapéról, pizsamában. Az első néhány körön még csak ismerkedtem a rendszerrel, nem értettem pontosan a szabályokat, de ahogy telt az idő, kezdtem belejönni. Aztán egyszer csak, anélkül, hogy bármi különöset tettem volna, egy olyan nyerőszériám lett, hogy a számok a képernyőn egyszerűen nem akartak megállni.
Nem tudom elfelejteni azt a pillanatot, amikor a gép kiadta a főnyereményt. Ott ültem a kanapén, a pizsamámban, a hajam kócos volt, a telefonom a kezemben, és csak bámultam a kijelzőt, hogy ez most komoly? Az egyenlegem olyan számot mutatott, amihez képest a kezdeti tétem szinte elenyésző volt. Nem volt egy vagyon, de elég ahhoz, hogy felfigyeljek, és elég ahhoz, hogy az a bizonyos érzés, amiről azt hittem, hogy elfelejtettem, újra előtörjön belőlem. Azt a fajta izgalmat éreztem, amikor a szíved hevesen ver, és a kezed enyhén remeg, és tudod, hogy ebben a pillanatban semmi más nem számít a világon. Mintha egy kapu kinyílt volna, és egy másik univerzumba léptem volna, ahol a betegség, a magány és a szürke hétköznapok nem léteznek, csak a színek, a hangok és a lehetőség.
Egyébként meg kell mondjam, hogy az egész oldal olyan profin volt összerakva, hogy még a beteges állapotomban is könnyen eligazodtam rajta. Minden gomb a helyén volt, minden áttűnés simán ment, és a játékok hangulata annyira beszippantott, hogy elfelejtettem, hogy fáradt vagyok. Valahol a háttérben, amikor a menüben böngésztem, észrevettem a
vavada logo-t is, ami ott virított a képernyő tetején, és valamiért jól esett látni, mert olyan érzést keltett, mintha egy ismerős helyen lennék, ahol biztonságban vagyok. Az a kis szimbólum, az a felismerhető jel, valahogy még otthonosabbá tette az egész élményt, és arra emlékeztetett, hogy ez nem egy kétes kis oldal, hanem valami, ami mögött rendszer és gondosság van. Aztán folytattam tovább, és minden egyes pörgetéssel egyre jobban éreztem, hogy ez a nap nem a szokásos beteges unalommal telik majd.
Valami különleges történt aznap délután. Amíg játszottam, a gondolataim elkezdtek rendeződni, és a folyamatos, ismétlődő mozdulatok, a kerekek pörgése, a szimbólumok elrendeződése olyan volt, mint egy meditáció. A betegségem alatt hetekig csak kattogtak a gondolatok a fejemben, a munkahelyi problémák, a számlák, a jövő bizonytalansága, de ebben az órában mindez eltűnt. Csak a játék volt, és én. Azt hiszem, ez az oka annak, hogy az emberek szeretnek játszani, nem is a pénz miatt, hanem mert ezek a tevékenységek egyfajta menedéket nyújtanak a hétköznapok nyomása ellen. És ezen a csütörtökön, amikor a világ nagy része azt hitte, hogy otthon fekszem és szenvedek, én valójában életem egyik legszórakoztatóbb délutánját töltöttem.
Persze nem ment minden simán. Egyszer volt egy olyan időszak, amikor elvesztettem egy kisebb összeget, és majdnem abbahagytam, mert féltem, hogy az egész csak egy rövid fellángolás volt. De valami azt súgta, hogy maradjak, hogy ne adjam fel, és inkább csökkentettem a téteket, hogy tovább tudjak játszani. És milyen jól tettem, mert nem sokkal később jött egy újabb bónusz, ami visszahozta a mérleget, és még egy kicsit hozzá is tett. Az a fajta érzés volt ez, amikor tudod, hogy a szerencse nem állandó, de éppen most veled van, és élvezed minden egyes percét. A közben eszembe jutott, hogy a múltkor egy barátom mesélte, hogy ő is próbálkozott ilyenekkel, és hogy szerinte az a titka, hogy nem szabad túlgondolni, csak élvezni kell a folyamatot. És igaza volt, mert amikor abbahagytam az agyalást, és egyszerűen csak a képernyőt néztem, akkor jöttek a legjobb körök.
Mire leszállt az este, és a szobámban besötétedett, én már teljesen más ember voltam, mint délután. A pizsamám ugyanolyan volt, a kanapé ugyanott állt, de valami megváltozott. A nap, ami korábban olyan végtelennek és reménytelennek tűnt, hirtelen tele lett lehetőséggel és örömmel. Nem voltam már fáradt, vagy ha igen, azt a fajta jó fáradtságot éreztem, ami egy izgalmas nap végén jön, amikor csak nyugodtan el tudsz dőlni, és azt mondani, hogy "ez jó volt". Kiszálltam a játékból, de az élmény ott maradt velem. Végignéztem a telefonomon a képernyőképeket, amiket az egyenlegemről készítettem – nem azért, hogy hencegjek, hanem mert emlékeztető kellett, hogy néha a véletlen tényleg a te oldaladon áll.
Aznap este, amikor lefeküdtem, már nem éreztem azt a bizonyos ürességet, ami hetek óta kísértett. A feleségem, aki éppen műszakban volt, később hazajött, és megkérdezte, hogy telt a napom. Elmeséltem neki, és bár eleinte furcsán nézett, hogy egy beteg ember ilyenekkel tölti az időt, amikor meglátta a mosolyt az arcomon, és hallotta, ahogy lelkesen mesélek, ő is elmosolyodott. "A lényeg, hogy jól érezted magad" – mondta, és igaza volt. Ebben a helyzetben, a gyógyulás útján, talán pont erre volt szükségem: egy kis izgalomra, egy kis szórakozásra, ami kizökkentett a betegség szürkeségéből.
Azóta, hogy meggyógyultam és visszamentem dolgozni, természetesen kevesebb időm van ilyenekre, de mindig szívesen gondolok vissza arra a csütörtökre. Persze, nem lettem függő, és nem is tervezem, hogy minden nap ezt csinálom, de az a tapasztalat, hogy a véletlen néha igenis rád mosolyoghat, és hogy egy beteges, unalmas délutánból is lehet valami emlékezetes, örökre velem maradt. Sőt, a mai napig, ha véletlenül ránézek a régi képernyőképeimre, vagy meglátom a vavada logo-t valahol, mindig elmosolyodom, és eszembe jut az a melegség, ami akkor elárasztott. Ugyanakkor tudom, hogy ez csak egy játék, és hogy az élet nagy része nem a szerencsén múlik, hanem a kitartáson és a hozzáálláson – de néha, az ilyen apró kalandok emlékeztetnek arra, hogy érdemes nyitottnak lenni a váratlanra.
Végül a legnagyobb nyeremény nem is az a bizonyos összeg volt, ami a számlámon landolt, hanem az a felismerés, hogy a boldogság gyakran ott jelenik meg, ahol a legkevésbé számítasz rá. Még a betegség, a magány, a gyengeség közepette is ott lapulhat valami, ami újra felragyogtatja a szemedet, és visszaadja a hitedet abban, hogy a világ nem csak fájdalom és küzdelem, hanem tele van lehetőséggel. És ha valaki azt mondaná, hogy ez az egész csak véletlen volt, hogy csak egy szerencsés pillanat, én azt válaszolnám, hogy pont ez benne a szépség. A véletlen, ami a legváratlanabbkor érkezik, és ami mindent új színben tüntet fel. A pizsamás csütörtököm, ami mindent megváltoztatott, pontosan ilyen volt, és bármikor újraátélném, ha újra beteg lennék, és újra kinyílna előttem az a varázslatos, színes világ, ahol a fények és a hangok összeolvadnak, és te csak egy pillanatra elfelejtheted, hogy a világ többi része tovább forog nélküled.